duminică, 28 decembrie 2008

Harta lui Piri Reis


In 1929 au fost gasite, in palatul din Constantinopol, cateva harti vechi pictate pe piele de gazela. S-a determinat ca aceste harti au apartinut capitanului de flota Piri Reis care a navigat in zona in jurul anului 1513.
Doua dintre aceste harti se afla acum la Bibilioteca din Berlin.

Piri Reis a fost un personaj foarte influent in zilele acelea. Acesta a condus multe batalii navale ale armatelor otomane. Era considerat expert in geografia zonei Mediteranei.
Pentru realizarea hartilor, Piri Reis a folosit ca referinta alte harti mai vechi gasite in Biblioteca Imperiala. In 1555 Reis a fost condamnat si exectuat de sultanul Suleiman al II-lea datorita unor ciondaneli neinsemnate.

Cam asta e istoria, dar partea mai interesanta abia acum urmeaza:

Una din hartile lui Piri Reis, infatiseaza cu o precizie inexplicabila pentru vremea respectiva coasta Americii inclusiv Muntii Anzi care erau necunoscuti la vremea respectiva. Deasemenea in aceasta harta se regaseste conturul Antarcticii si topografia exacta (zone montane, vai, varfuri care nu au fost descoperite decat in 1952). Antarctica a fost descoperita in 1818, 300 de ani dupa ce a fost desenata aceasta harta. Cu toate astea in harta lui Reis se gasesc inscrise cote de altitudine exacta a unor varfuri montane.

Insulele Falkland sunt reprezentate corect chiar daca acestea nu au fost descoperite pana in 1592.

In harta lui Piri Reis, zona Antarctica este formata din 3 insule lucru demonstrat abia in zilele noastre folosinduse imagini din satelit. Prin observatii directe acest lucru nu poate fi determinat deoarece zona este acoperita de gheata de mai bine de 6000 de ani.

Deoarece reprezentarea subglaciara a Antarcticii in aceasta harta este formata din 3 insule s-a estimat ca Piri Reis s-a documentat din hartii vechi de cel putin 10.000 de ani.

Reis ofera totusi o explicatie acestui mister in notitele de pe marginea hartii. Aceasta specifica faptul ca harta a fost realizata cu ajutorul a numeroase alte harti existente la vremea respectiva unele dintre ele fiind copii ale altor harti si mai vechi.

O teorie care a inceput sa aiba oarece credibilitate in ultimul timp este ca la un moment, dat zonele acum polare se aflau in apropierea ecutorului pana in momentul in care un fenomen seismic a avut loc...

Chiar daca e adevarat, acest fenomen a avut loc cu aprox. in anii 4000 i.e.n.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu